Print Page | Close Window

Tolong saya rawat kawan saya

Printed From: Rawatan Sihir
Category: Members only Section with FEES (English Only)
Forum Name: Kes Emergency / Emergency Cases
Forum Discription: For medical emergency, please contact your nearest hospital
URL: http://www.rawatansihir.com/forum/forum_posts.asp?TID=3051
Printed Date: 18-Oct-2019 at 10:57pm
Software Version: Web Wiz Forums 8.05 - http://www.webwizforums.com


Topic: Tolong saya rawat kawan saya
Posted By: hrrsion
Subject: Tolong saya rawat kawan saya
Date Posted: 24-Jun-2011 at 11:26pm
Saya ada kawan mengalami gangguan. Saya adalah baru masuk islam. kawan saya mengalami gangguan beberapa bulan lepas. saya cuba sedaya upaya untuk membantunya tetapi terlalu sukar memandangkan keluarganya dan dia sendiri tidak percaya yang dia sakit (gila) Amat sukar saya cuba meyakinkan keluarganya bahawa dia memerlukan rawatan. Saya pernah membawanya ke darulsyifa sekali, tetapi setelah ustaz merawat dan tiada sebarang kesan dia tidak mempercayai bahawa dia ada gangguan. Sekarang terlalu sukar untuk saya membawanya berubat kerana dia sendiri tidak mahu pergi. Akhir sekali saya terdesak menggunakan khidmat bomoh. Bomoh berjaya mengeluarkan benda itu tapi benda itu masuk balik sebulan kamudian. Saya tidak mahu berjumpa bomoh lagi. Dan sekarang dia tak pecaya dia sakit. Padahal semua orang di tempat kerja tahu dia sudah tidak betul. Saya ingin sekali mendapatkan ustaz untuk menasihati ayahnya yang juga mengatakan yang anaknya tidak ada masalah. Saya harap ada yang boleh membantu . Saya amat memerlukan bantuan. 0176144696.Replies:
Posted By: abg_ramz
Date Posted: 24-Jun-2011 at 11:53pm
Originally posted by hrrsion

Saya ada kawan mengalami gangguan. Saya adalah baru masuk islam. kawan saya mengalami gangguan beberapa bulan lepas. saya cuba sedaya upaya untuk membantunya tetapi terlalu sukar memandangkan keluarganya dan dia sendiri tidak percaya yang dia sakit (gila) Amat sukar saya cuba meyakinkan keluarganya bahawa dia memerlukan rawatan. Saya pernah membawanya ke darulsyifa sekali, tetapi setelah ustaz merawat dan tiada sebarang kesan dia tidak mempercayai bahawa dia ada gangguan. Sekarang terlalu sukar untuk saya membawanya berubat kerana dia sendiri tidak mahu pergi.
 
Akhir sekali saya terdesak menggunakan khidmat bomoh. Bomoh berjaya mengeluarkan benda itu tapi benda itu masuk balik sebulan kamudian. Saya tidak mahu berjumpa bomoh lagi.
 
Dan sekarang dia tak pecaya dia sakit. Padahal semua orang di tempat kerja tahu dia sudah tidak betul. Saya ingin sekali mendapatkan ustaz untuk menasihati ayahnya yang juga mengatakan yang anaknya tidak ada masalah. Saya harap ada yang boleh membantu . Saya amat memerlukan bantuan. 0176144696.
 
Assalamu'alaikom,
 
Dari segi undang-undang juga tertib rawatan, perlu pesakit bersetuju untuk di rawat. Atau ahli keluarga pesakit seperti emak, ayah, suami, isteri bersetuju pesakit perlu di rawat.
 
Oleh itu, sekira pesakit, dan ayah pesakit tidak percaya, kita perlu banyak bersabar. Sebagai orang Islam, kita perlu patuh pada undang-undang.
 
Dan sebagai orang Islam, kita tidak boleh guna bomoh, kerana macam-macamlah cerita bomoh la ni, tak perlu lah nak kita sebut:
http://www.rawatansihir.com/forum/forum_topics.asp?FID=96 - http://www.rawatansihir.com/forum/forum_topics.asp?FID=96
 
Namun dari segi usaha, boleh juga ikhtiar dengan cara beri nama pesakit kepada imam semasa tahlil Yasin. Katalah pada imam bahawa pesakit tidak berapa sihat.
 
insyALLAH bacaan Quran yang ditujukan kepada pesakit akan beri kesan. Ini berdasarkan firman ALLAH swt, khasnya Sura (17) Al-Isra ayat 82, bahawa Quran memberi "shifa" dan "rahmah"
 
Sekian wassalam


-------------
Saya hanyalah seorang tukang seru; berserulah kita kepada ALLAH, Tuhan yang menguasai Segala Apa yang di Langit dan di BumiPrint Page | Close Window

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.05 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info