Active TopicsActive Topics  Display List of Forum MembersMemberlist  CalendarCalendar  Search The ForumSearch  HelpHelp
  RegisterRegister  LoginLogin
Kes Emergency / Emergency Cases
 Forum Rawatan SihirMembers only Section with FEES (English Only)Kes Emergency / Emergency Cases
Message Icon Topic: Tolong saya rawat kawan saya Post Reply Post New Topic
Author Message
hrrsion
Emergency Kes
Emergency Kes


Joined: 24-Jun-2011
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 0
Quote hrrsion Replybullet Topic: Tolong saya rawat kawan saya
    Posted: 24-Jun-2011 at 11:26pm
Saya ada kawan mengalami gangguan. Saya adalah baru masuk islam. kawan saya mengalami gangguan beberapa bulan lepas. saya cuba sedaya upaya untuk membantunya tetapi terlalu sukar memandangkan keluarganya dan dia sendiri tidak percaya yang dia sakit (gila) Amat sukar saya cuba meyakinkan keluarganya bahawa dia memerlukan rawatan. Saya pernah membawanya ke darulsyifa sekali, tetapi setelah ustaz merawat dan tiada sebarang kesan dia tidak mempercayai bahawa dia ada gangguan. Sekarang terlalu sukar untuk saya membawanya berubat kerana dia sendiri tidak mahu pergi. Akhir sekali saya terdesak menggunakan khidmat bomoh. Bomoh berjaya mengeluarkan benda itu tapi benda itu masuk balik sebulan kamudian. Saya tidak mahu berjumpa bomoh lagi. Dan sekarang dia tak pecaya dia sakit. Padahal semua orang di tempat kerja tahu dia sudah tidak betul. Saya ingin sekali mendapatkan ustaz untuk menasihati ayahnya yang juga mengatakan yang anaknya tidak ada masalah. Saya harap ada yang boleh membantu . Saya amat memerlukan bantuan. 0176144696.

Edited by hrrsion - 24-Jun-2011 at 11:32pm
IP IP Logged
abg_ramz
Admin Group
Admin Group
Avatar
Perawat Darussalam

Joined: 20-Nov-2006
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 6188
Quote abg_ramz Replybullet Posted: 24-Jun-2011 at 11:53pm
Originally posted by hrrsion

Saya ada kawan mengalami gangguan. Saya adalah baru masuk islam. kawan saya mengalami gangguan beberapa bulan lepas. saya cuba sedaya upaya untuk membantunya tetapi terlalu sukar memandangkan keluarganya dan dia sendiri tidak percaya yang dia sakit (gila) Amat sukar saya cuba meyakinkan keluarganya bahawa dia memerlukan rawatan. Saya pernah membawanya ke darulsyifa sekali, tetapi setelah ustaz merawat dan tiada sebarang kesan dia tidak mempercayai bahawa dia ada gangguan. Sekarang terlalu sukar untuk saya membawanya berubat kerana dia sendiri tidak mahu pergi.
 
Akhir sekali saya terdesak menggunakan khidmat bomoh. Bomoh berjaya mengeluarkan benda itu tapi benda itu masuk balik sebulan kamudian. Saya tidak mahu berjumpa bomoh lagi.
 
Dan sekarang dia tak pecaya dia sakit. Padahal semua orang di tempat kerja tahu dia sudah tidak betul. Saya ingin sekali mendapatkan ustaz untuk menasihati ayahnya yang juga mengatakan yang anaknya tidak ada masalah. Saya harap ada yang boleh membantu . Saya amat memerlukan bantuan. 0176144696.
 
Assalamu'alaikom,
 
Dari segi undang-undang juga tertib rawatan, perlu pesakit bersetuju untuk di rawat. Atau ahli keluarga pesakit seperti emak, ayah, suami, isteri bersetuju pesakit perlu di rawat.
 
Oleh itu, sekira pesakit, dan ayah pesakit tidak percaya, kita perlu banyak bersabar. Sebagai orang Islam, kita perlu patuh pada undang-undang.
 
Dan sebagai orang Islam, kita tidak boleh guna bomoh, kerana macam-macamlah cerita bomoh la ni, tak perlu lah nak kita sebut:
 
Namun dari segi usaha, boleh juga ikhtiar dengan cara beri nama pesakit kepada imam semasa tahlil Yasin. Katalah pada imam bahawa pesakit tidak berapa sihat.
 
insyALLAH bacaan Quran yang ditujukan kepada pesakit akan beri kesan. Ini berdasarkan firman ALLAH swt, khasnya Sura (17) Al-Isra ayat 82, bahawa Quran memberi "shifa" dan "rahmah"
 
Sekian wassalam
Saya hanyalah seorang tukang seru; berserulah kita kepada ALLAH, Tuhan yang menguasai Segala Apa yang di Langit dan di Bumi
IP IP Logged
Post Reply Post New Topic
Printable version Printable version

Forum Jump
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot create polls in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.05
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide

This page was generated in 0.031 seconds.