Active TopicsActive Topics  Display List of Forum MembersMemberlist  CalendarCalendar  Search The ForumSearch  HelpHelp
  RegisterRegister  LoginLogin
Panduan Doa Makbul
 Forum Rawatan SihirSeksyen Ahli Serious berYURAN (Malay Only)Panduan Doa Makbul
Message Icon Topic: Cara untuk merosakkan doa rawatan kita Post Reply Post New Topic
<< Prev Page  of 5 Next >>
Author Message
abg_ramz
Admin Group
Admin Group
Avatar
Perawat Darussalam

Joined: 20-Nov-2006
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 6188
Quote abg_ramz Replybullet Posted: 06-Jan-2007 at 11:41am
Originally posted by rozaimy

 
Sebab bila kita sendiri baca ayat pendinding utk diri sendiri, maknanya kita kurang yakin dgn kekuasaan Allah, apa yg berlaku adalah keatas kehendakNYA.
 
So sekarang saya x baca pendinding utk diri sendiri. Pada saya sesungguhnya kalau Allah berkehendakkan maka saya terima dgn reda. Semua kejadian telah ditentukan oleh Allah s.w.t. So kalau Allah izinkan sihir kena keatas diriku, aku reda. Itu sudah tertulis. Itu sebab Rasulullah boleh terkena sihir.
 
saya rasa ada salah faham sini, kalau kita main redha (tak buat apa2), inilah peluang untuk jin/setan mengganggu kita. Sedangkan Iblis pun berdoa kepada ALLAH swt minta izin ganggu makhluk.
 
Imam Ghazali pun baca ayat pendinding, Imam Nawawi pun, dan mereka LEBIH faham agama dari kita. Saya harap awak rujuk guru agama bab ini. Hati2 bila kita mendapat bisikan seperti ini......
 
Sebagai makhluk, kita mesti berdoa dan berusaha, kerana orang2 yang tidak berdoa dikira sombong dan tempatnya api neraka. 
 
Originally posted by rozaimy

Sebenarnya bacaan khuyuk atau tajwid yg betul langsung tidak ada berkaitan dengan berkesannya teknik kita menghalau jin. Contoh: kenapa
perawat Islam seperti Harun Din (kalau tak salah le, sorry), gagal membuang jin yg berusia 3000 tahun dlm tubuh pesakit. Adakah bacaan Harun Din tidak sempurna? Fakta ini harus dikaji oleh perawat Islam.
 
bab2 Harun Din sakit jantung (yang selalu ex-PM kita suka sebut) atau gagal membuang jin yang berumur 3,000 tahun ada hikmahnya.
 
Serupa sebagaimana Nabi saw pun sendiri gagal mengajak bapa saudara dia mengucap waktu dia nazak.
 
 

Menurut Ibn Kathir dalam tafsirnya, latar belakang turunnya ayat ini berkait dengan kes kewafatan bapa saudara Baginda, Abu Talib yang meninggal dunia dalam keadaan tidak Islam walaupun beliau sentiasa melindungi Baginda dalam kerja-kerja dakwahnya.

Alasan yang diberikan olehnya ketika saat nazak itu ialah kerana bimbangkan dicemuh oleh golongan wanita Quraisy bahawa beliau ini takut memeluk agama datuk nenek moyang mereka. (Riwayat Bukhari)

 
 
yang penting niat kita bersunggoh minta ALLAH bantu. dan ALLAH swt yang menentukan.
 
Selain itu, pesakit kalau dengar ayat2 yang dibaca dengan betul, dia akan mendapat pahala mendengar, serta akan mendakwahkan dia untuk rajin belajar Quran.
 
sekian
 
 
 
 
Saya hanyalah seorang tukang seru; berserulah kita kepada ALLAH, Tuhan yang menguasai Segala Apa yang di Langit dan di Bumi
IP IP Logged
abg_ramz
Admin Group
Admin Group
Avatar
Perawat Darussalam

Joined: 20-Nov-2006
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 6188
Quote abg_ramz Replybullet Posted: 06-Jan-2007 at 11:54am
Originally posted by rozaimy

 
Sebenarnya jauh beza scan dgn telek ni. Tetapi memandang abg_ramz masih mengatakan telek sama dgn scan, maka hormati pandangan saudara. Cuma cuba fikirkan "adakah saidina Abu Bakar merupakan tukang telek apabila dia dari jauh mengetahui bala tentera Islam dikepung".
 
Cerita tentera Islam di kepung adalah berkaitan dengan Saidina Omar ra. Dia diberi kebolehan kashaf untuk:
  • melihat jauh
  • melontar suara ke tempat yg jauh
Untuk menentukan kita kashaf sungguh, kita telah pun menurunkan Ujian Kashaf (Peringkat Rendah). Sapa lulus, kashaf rendah lah dia..... Smile
 
Bagaimanapun seperti kita sedia maklum dari sejarah Islam; orang kashaf di kira wali, tetapi mereka tidak maksum, yakni boleh masih melakukan kesalahan.
 
Sebagai contoh, Omar ra semasa baginda wafat, dia tak mahu terima kenyataan itu dan mengancam untuk menetak sapa2 yang kata Nabi saw wafat. Sehinggalah Abu Bakar ra menerangkan dengan ayat Quran.
 
 
 
 
Nabi Muhammad s.a.w. wafat pada tahun 632 masihi. Saidina Umar dikatakan amat sedih dengan kewafatan Rasulullah s.a.w. sehinggakan beliau sanggup membunuh sesiapa sahaja yang mengatakan bahawa Rasulullah s.a.w. telah wafat. Beliau kemudiannya kembali tenang selepas Saidina Abu Bakar (khalifah pertama umat Islam) berucap "Sesiapa yang menyembah Muhammad ketahuilah bahawa baginda telah wafat, tetapi sesiapa yang menyembah Allah s.w.t., ketahuilah bahawa Allah itu hidup dan tidak akan mati." Saidina Abu Bakar kemudiannya membaca beberapa keping ayat Al Quran untuk mententeramkan umat Islam.
 
 
 
Jadi, kalau guru kita yang dikira wali, serupa jugak. Tak mesti dia maksum. Jadi ada perlu kita bantu semak amalan guru, dan paling penting ilham2nya perlu tunduk kepada firman/hadis. Smile
 
 
 
 
 
 
Saya hanyalah seorang tukang seru; berserulah kita kepada ALLAH, Tuhan yang menguasai Segala Apa yang di Langit dan di Bumi
IP IP Logged
baby
Emergency Kes
Emergency Kes
Avatar
Ahli 14/12/06 - 14/01/07

Joined: 27-Nov-2006
Online Status: Offline
Posts: 117
Quote baby Replybullet Posted: 06-Jan-2007 at 12:11pm
just prtanyaaan dr baby yg xde ilmu nih...
 
maknanya, saidina umar ws not tryin to find out whts goin on within his surrounding tp without asking he ws able to see it. kira mcm penglihatan satelit jarak jauh, gitu?
 
kasyaf is d ability 2see smtg beyond paranormal. this ability mmg boleh digunakan tnpa prlu diactivatekan. gitu ke abg ramz?
 
when scan or telek is when u'r trying 2find out or chekin wht is goin on? mcm sy tgh dok dpn pc skang ne, sj nk tau kak pon yg bwk sy jln2 tu rambut blond ke, highlight ke, brunette ke, jd sy baca le apa2 yg ptt then tau. gitu ek?
 
hrp abg ramz dpt jelaskn skit. maaf trpaksa tulis in english skit. Embarrassed


Edited by baby - 06-Jan-2007 at 12:20pm
budak baru belajar...salah silap mohon tunjukkan
IP IP Logged
Longhair
Emergency Kes
Emergency Kes

Peminat benda2 syirik

Joined: 27-Nov-2006
Online Status: Offline
Posts: 124
Quote Longhair Replybullet Posted: 06-Jan-2007 at 12:45pm
Ada orang scan jin,,,dia cuma dapat merasa kehadiran makhluk asing tu pada seseorang,,,tapi tak dapat melihatnya. Macam kita dapat merasa tiupan angin, tapi dak dapat melihat angin itu.
IP IP Logged
ketualanun
Emergency Kes
Emergency Kes
Avatar
Lanun pakai Sarban ?

Joined: 27-Dec-2006
Online Status: Offline
Posts: 35
Quote ketualanun Replybullet Posted: 06-Jan-2007 at 1:37pm
makin banyak aku tahu.... makin banyak yang aku tak tahu sebenarnya.
IP IP Logged
rozaimy
Emergency Kes
Emergency Kes

Suspended jugak

Joined: 04-Dec-2006
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 76
Quote rozaimy Replybullet Posted: 06-Jan-2007 at 1:49pm
itulah maksud saya, bukan dgn bacaan AQ yg baik dpt membuang jin. Semua tu ada hikmah dia. Begitu juga kenapa perlu menyeksa pesakit dgn pukulan kayu nona. Sebab kalau patient x sakit nanti dia ingat kita tipu dia. Itu pasal bila ada jin, walaupun pukul perlahan rasa sakit. Padahal ada ilmunya pukul kayu nona x perlu patient rasa sakit. Cuma kalau buat macam tu takut patient kata kita tipu pulak. Masa ni baru timbul fitnah "dia pukul aku dgn kayu nona tak rasa apa-apa pun, alih kata jin dah keluar/mati".
 
Tak dinafikan para ulama buat pendinding bila berubat. Mereka mahir tentang agama mereka. Tetapi adakah mereka mahir mengenai perubatan? Mana ada kat dunia ni org tahu semua ilumu. itu satu persoalan. Nabi pun pernah bersabda "kamu lebih mengetahui urusan dunia kamu".
 
Yg penting disini, kita jgn terlalu taksub dgn ilmu yg kita ada, di dunia ini berbagai ilmu yg ada cuma kita perlu menapisnya. Untuk membuktikan tak semua ilmu kebatinan menggunakan jin. Dijemput abg_ramz dtg ke surau belagak dan bawa kayu nona utk ketuk tangan guru kepada belagak (bang mat) yg KONONnya kebal.
 
maaf le. Ayat macam provok aje. Tetapi sebenarnya ilmu yg kita ada ni pun sedikit aje. Kita perlu jumpa bersemuka dgn perawat dari aliran lain untuk mengetahui konsep perubatan mereka. Prof selalu berkata "Benda nampak macam syirik pasal kita x ada ilmu, apabila sains kuantum fizik dpt membuktikan maka kita tahu benda tu tak syirik"
 
 
-ceria selalu-
www.komputer.com.my
IP IP Logged
bassguitarre
Emergency Kes
Emergency Kes
Avatar

Joined: 06-Jan-2007
Location: Vanuatu
Online Status: Offline
Posts: 0
Quote bassguitarre Replybullet Posted: 06-Jan-2007 at 4:53pm
This function is disabled as your Forum Membership has been suspended!

jangan provoke2...nanti kena ban macam saya......
IP IP Logged
akak72
Emergency Kes
Emergency Kes
Avatar
Ahli 11/06 - 12/07

Joined: 27-Nov-2006
Online Status: Offline
Posts: 180
Quote akak72 Replybullet Posted: 06-Jan-2007 at 5:04pm
mana ada ..... diorang ni bukannya provoke la .. tengah berbincang & menambah ilmu tu ....
IP IP Logged
abg_ramz
Admin Group
Admin Group
Avatar
Perawat Darussalam

Joined: 20-Nov-2006
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 6188
Quote abg_ramz Replybullet Posted: 07-Jan-2007 at 7:32am
Originally posted by bassguitarre

This function is disabled as your Forum Membership has been suspended!

jangan provoke2...nanti kena ban macam saya......
 
forum ni mempersilakan perbincangan yang berdasarkan hujah berasaskan:
  • kitab2
    • Kitab bermutu tinggi - tulisan ulama2 besar
    • Kitab bermutu - tulisan lepasan agama Univ Azhar sebagainya
    • Kitab di mana mutunya diragui - tulisan orang2 yg TIDAK diketahui latarbelakang, serta kata2 yang tidak disokong hadis/firman, atau nama ulama yang dirujuk pun tidak disebut. Selalunya budak2 kita kalau dah tengok benda tu tercetak dalam buku, mudah sangat percaya.
  • pengajian dari tokguru
  • pengalaman
  • pemahaman sendiri
  • dengar2

Kita cuma tak benarkan posting di mana kita kata "Salah tu" tanpa apa2 hujah. Kalau setakat saya atau sapa2 cakap:

  • Engkau Salah, aku Betul
  • Betul ke Engkau
  • Teknik aku lagi betul (tapi teknik tu dia seorang saja taHu)

memang letih orang nak baca....... jadi kita terpaksa pilih seorang ahli yang bertuah itu untuk jadikan contoh sempadan Wink

Sekian sebagai panduan untuk berposting ..... Big%20smile
 
 
 


Edited by abg_ramz - 08-Jan-2007 at 7:34am
Saya hanyalah seorang tukang seru; berserulah kita kepada ALLAH, Tuhan yang menguasai Segala Apa yang di Langit dan di Bumi
IP IP Logged
abg_ramz
Admin Group
Admin Group
Avatar
Perawat Darussalam

Joined: 20-Nov-2006
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 6188
Quote abg_ramz Replybullet Posted: 07-Jan-2007 at 8:05am
Originally posted by baby

just prtanyaaan dr baby yg xde ilmu nih...
 
kasyaf is d ability 2see smtg beyond paranormal. this ability mmg boleh digunakan tnpa prlu diactivatekan. gitu ke abg ramz?
 
when scan or telek is when u'r trying 2find out or chekin wht is goin on? mcm sy tgh dok dpn pc skang ne, sj nk tau kak pon yg bwk sy jln2 tu rambut blond ke, highlight ke, brunette ke, jd sy baca le apa2 yg ptt then tau. gitu ek?
 
 
Good question !
 
Kalau based on kisah2 sahabat dan wali2, saya punya opinion (saya ni bukan Ustaz/Qadi tau) kashaf ni macam tiba2 di beri. Tetapi bila di beri, orang tersebut boleh bertindak dengan secara karamat.
 
For example (cakap omputih):
  • Saidina Omar ra bila "ternampak" tentera Islam akan diserang dari belakang, dia jerit "Belakang Belakang Belakang" dan suaranya di dengar oleh panglima Islam yang jauh di medan perang. Lepas perang tu, panglima tu ada juga kasi taklimat perkara ini kepada  Saidina Omar ra sebab dia Khalifah kan.
  • Saidina Osman ra ada kala nampak dosa pada mata sahabat lain yang telah melihat secara lama seorang wanita yang cantik. Dia cuma tegur secara am, tetapi sahabat tu jawab balik "ada ke wahyu turun lagi?"

Itu kalau definisi kashaf.

Kalau definisi "telek" yang saya tahu, tukang telek akan suruh satu jin pi terbang kat satu tempat, pi tinjau, balik kasi report.
  • Kalau jin dia ifrit, dalam berapa second dia sudah balik kasi status update Clap 
  • Kalau jin dia gred C, termengah-mengah dia pergi, berapa jam baru balik.
    • Adakala nak lintas sungai Klang pun nak kena pujuk. Cry
    • Itupun kadang2 jin tu takut nak tinjau jin Gred A/A+,
      • yang dia pi report ialah jin Gred B/C kat pokok jambu di rumah pesakit.
      • Walhal jin sihir 2-3 ekor besar2 dalam rumah pesakit Ouch

Kalau "scan" saya tak tahu sebab perempuan mengandung kena periksa doktor pun disebut "scan"

Saya rasa kalau definisi "scan" dikaburkan lagi, amalan kita hari2 tengok jam tangan kita pun dikira "scan" Big%20smile Jadi kira haram lah  tengok jam sendiri sebab kita dok scan atau dok telek. Beginilah hujah2 orang2 tertentu.....
 
ALLAH Lebih Mengetahui
 
 
 
 
 
 


Edited by abg_ramz - 07-Jan-2007 at 7:57pm
Saya hanyalah seorang tukang seru; berserulah kita kepada ALLAH, Tuhan yang menguasai Segala Apa yang di Langit dan di Bumi
IP IP Logged
<< Prev Page  of 5 Next >>
Post Reply Post New Topic
Printable version Printable version

Forum Jump
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot create polls in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.05
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide

This page was generated in 0.063 seconds.