Active TopicsActive Topics  Display List of Forum MembersMemberlist  CalendarCalendar  Search The ForumSearch  HelpHelp
  RegisterRegister  LoginLogin
Perbincangan ilmu2 yang berasaskan jin
 Forum Rawatan SihirSeksyen Ahli Serious berYURAN (Malay Only)Perbincangan ilmu2 yang berasaskan jin
Message Icon Topic: Syariat Islam Mengenai "Tenaga Dalam" Post Reply Post New Topic
Page  of 3 Next >>
Author Message
abg_ramz
Admin Group
Admin Group
Avatar
Perawat Darussalam

Joined: 20-Nov-2006
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 6188
Quote abg_ramz Replybullet Topic: Syariat Islam Mengenai "Tenaga Dalam"
    Posted: 02-Sep-2007 at 1:18pm
dari: http://www.mediamuslim.info/aqidah-islam/syariat-islam-mengenai-ilmu-tenaga-dalam.html
 

 

 

Syariat Islam Mengenai "Ilmu Tenaga Dalam"
Dikirim oleh Kontributor || Selasa, 27 Maret 2007 - Pukul: 06:49 WIB

MediaMuslim.Info - Tenaga dalam merupakan salah satu bentuk 'khawariqul 'adah' (kemampuan luar biasa), adakalanya kemampuan ini berasal dari Alloh Subhanahu wa Ta’ala, sebagaimana yang dianugrahkan kepada wali-wali-Nya. Dan ada kalanya berasal dari syaiton yang kemudian sering dianggap sebagai anugrah ilahi, sebagaimana yang diperlihatkan oleh wali-wali syaiton tersebut.

Menurut para ulama, diantaranya Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah Rahimahulloh, antara kedua 'khawariqul 'adah' (kemampuan luar biasa) dapat dibedakan dengan dua tinjauan. 

Yang Pertama adalah melalui keadaan orang yang mendapatkannya. Apabila orang yang mendapatkannya adalah orang yang bertakwa, dari kalangan ahli tauhid, memiliki Ilmu dalam Syariat Islam yang shohih, ikhlas dalam beribadah, tidak mengamalkan amalan-amalan bid'ah yaitu amalan ibadah yang tidak mencontoh tuntunan Rasululloh Shallallahu 'alaihi wa sallam dan bukan termasuk pelaku maksiat, maka apabila ia mendapatkan 'khawariqul 'adah' berarti itu merupakan anugrah Alloh Subhanahu wa Ta’ala.

Sebaliknya apabila yang mendapatkannya bukan dari kalangan ahli tauhid, seperti halnya orang-orang yang suka melakukan perbuatan syirik, misalnya memohon berkah melalui kuburan orang-orang yang dikeramatkan, mengadakan acara 'haul' (merayakan hari ulang tahun kematian) dan lainnya, maka yang diperolehnya adalah 'khawariqul 'adah' (kemampuan luar biasa) yang berasal dari Syaithan.

Begitu juga apabila yang memperoleh adalah yang suka melakukan perbuatan bid'ah, misalnya membaca dzikir-dzikir yang tidak disyari'atkan. Seperti dengan membatasi jumlah-jumlah, bentuk-bentuk, suara-suara, atau cara-cara tertentu yang tidak ada contohnya dalam syari'at. Atau orang yang suka berbuat maksiat. Misalnya tidak menjaga batas-batas pergaulan antara pria dan wanita, tidak memelihara jenggot, meminum yang memabukkan, memakan harta riba, merokok, tidak menutup aurat dan lain-lain. Apabila demikian keadaan orangnya, maka 'khawariqul 'adah yang diperoleh adalah berasal dari Syaithan.

Yang Kedua adalah melalui sebab diperolehnya 'khawariqul 'adah'. Khawariqul 'adah yang berasal dari Alloh Subhanahu wa Ta’ala hanya bisa diperoleh dengan ketaatan, keimanan dan ketakwaan.
 
Selain itu Islam tidak mengajarkan seorang muslim untuk beribadah untuk tujuan mendapatkan 'khawariqul 'adah' (kemampuan luar biasa).

Justru itulah yang membedakan antara yang berasal dari Alloh Subhanahu wa Ta’ala dan yang berasal dari Syaithan. Yaitu bahwa 'khawariqul 'adah' yang berasal dari Alloh Subhanahu wa Ta’ala tidak bisa dipelajari apalagi dibakukan menjadi semacam 'ilmu kedigdayaan', sedangkan yang berasal dari Syaithan bisa dipelajari dan bisa dibakukan menjadi suatu ilmu.
 
Sekalipun secara zhahir dilakukan dengan membaca ayat atau dzikir. Sebagaimana difirmankan Alloh Subhanahu wa Ta’ala, yang artinya: "Maka mereka mempelajari dari kedua malaikat itu apa yang dengan sihir itu mereka dapat menceraikan antara suami dan istrinya" (QS: Al-Baqarah: 102)

Ayat ini menunjukkan, bahwa 'khawariqul 'adah' yang dapat dipelajari adalah sihir (berasal dari Syaithan), sedangkan yang berasal dari anugrah Alloh Subhanahu wa Ta’ala tidaklah dapat dipelajari sebagaimana sihir.

(Sumber Rujukan: Fathul Bari X/223, Ibnu Hajar Al-Asqalani; Al-Furqan Baina Auliya'ir Rahman wa Auliya'isy Syaithan)
 
 


Edited by abg_ramz - 02-Sep-2007 at 1:18pm
Saya hanyalah seorang tukang seru; berserulah kita kepada ALLAH, Tuhan yang menguasai Segala Apa yang di Langit dan di Bumi
IP IP Logged
bukhara
Emergency Kes
Emergency Kes


Joined: 05-Jul-2007
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 50
Quote bukhara Replybullet Posted: 03-Sep-2007 at 11:29am
Sebagaimana yg pernah disyarahkan oleh seorang mu'alim, perkara2 luar biasa/kasyaf yang diperolehi melalui amalan, yg boleh dikawal seolah2 diprogramkan sebenarnya datang daripada syaitan. Kasyaf yg benar / haq drp Allah tidak boleh dikawal, dan datangnya tanpa disangka2 tanpa dapat diduga oleh penerimanya.
IP IP Logged
zailan175
Ahli Zaman Free
Ahli Zaman Free

28/5/07 - 27/5/08

Joined: 26-May-2007
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 843
Quote zailan175 Replybullet Posted: 03-Sep-2007 at 12:23pm
Originally posted by bukhara

Sebagaimana yg pernah disyarahkan oleh seorang mu'alim, perkara2 luar biasa/kasyaf yang diperolehi melalui amalan, yg boleh dikawal seolah2 diprogramkan sebenarnya datang daripada syaitan. Kasyaf yg benar / haq drp Allah tidak boleh dikawal, dan datangnya tanpa disangka2 tanpa dapat diduga oleh penerimanya.


Cry  Cry  Confused
Cry
IP IP Logged
mondai
Bukan Emergensi
Bukan Emergensi
Avatar
Ahli 26/8/07 - 25/8/08

Joined: 27-Jul-2007
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 70
Quote mondai Replybullet Posted: 03-Sep-2007 at 1:01pm
Terima kasih di atas statement tu.
Bab-bab ni kita kena selalu hati-hati.
 
Masa muda-muda, saya ada belajar silat + kaedah kebatinan sekali.
Yang diguna cuma ayat quran dan fatihah, tapi masa nak khatam, guru saya salam dan macam cuba tolak sesuatu ke dalam lengan saya.
Tapi time tu, saya lawan balik dalam hati dengan zikir.
 
Lepas majlis khatam tu ada sessi training, guru saya tetiba macam marah semacam kat saya, dan balun saya betul-betul time training tu...
 
Mudah-mudahan yang ditolak tak masuk le...
Tapi ni cerita 15 tahun lepas la...
 
Saya ada try kaedah ujian ringkas mengesan kehadiran jin, tapi setakat ni Alhamdullillah nampaknya line clear... Big%20smile
IP IP Logged
abg_ramz
Admin Group
Admin Group
Avatar
Perawat Darussalam

Joined: 20-Nov-2006
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 6188
Quote abg_ramz Replybullet Posted: 03-Sep-2007 at 1:04pm
Originally posted by mondai

 
Mudah-mudahan yang ditolak tak masuk le...
Tapi ni cerita 15 tahun lepas la...
 
Saya ada try kaedah ujian ringkas mengesan kehadiran jin, tapi setakat ni Alhamdullillah nampaknya line clear... Big%20smile
 
AlhamduLILLAH, clear dengan ujian2 ayat2 muqata'at (pendek)
 
Untuk menambahkan keyakinan, saya syor cuba buat mandi 3 hari guna air Yasin, limau purut dan nipis seperti: http://www.rawatansihir.com/forum/forum_posts.asp?TID=1123
 
Cara lain, dapatkan Ustaz Jahid ketuk di pinggang kiri kanan..... kalau clear, taklah sakit......
 
 
 
 
Saya hanyalah seorang tukang seru; berserulah kita kepada ALLAH, Tuhan yang menguasai Segala Apa yang di Langit dan di Bumi
IP IP Logged
zailan175
Ahli Zaman Free
Ahli Zaman Free

28/5/07 - 27/5/08

Joined: 26-May-2007
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 843
Quote zailan175 Replybullet Posted: 03-Sep-2007 at 4:48pm
Tuan Bukhara...adakah semua orang yang boleh nampak itu memang menggunakan syaitan ( saya tanya pasal orang biasa bukan nabi nabi)...
IP IP Logged
abg_ramz
Admin Group
Admin Group
Avatar
Perawat Darussalam

Joined: 20-Nov-2006
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 6188
Quote abg_ramz Replybullet Posted: 03-Sep-2007 at 4:52pm
Originally posted by zailan175

Tuan Bukhara...adakah semua orang yang boleh nampak itu memang menggunakan syaitan ( saya tanya pasal orang biasa bukan nabi nabi)...
 
Kalau nabi-nabi dikecualikan, bagaimana pula wali-wali2 ? Adakah mereka dikecualikan ?
Saya hanyalah seorang tukang seru; berserulah kita kepada ALLAH, Tuhan yang menguasai Segala Apa yang di Langit dan di Bumi
IP IP Logged
bukhara
Emergency Kes
Emergency Kes


Joined: 05-Jul-2007
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 50
Quote bukhara Replybullet Posted: 03-Sep-2007 at 5:01pm
Originally posted by abg_ramz

Originally posted by zailan175

Tuan Bukhara...adakah semua orang yang boleh nampak itu memang menggunakan syaitan ( saya tanya pasal orang biasa bukan nabi nabi)...
 
Kalau nabi-nabi dikecualikan, bagaimana pula wali-wali2 ? Adakah mereka dikecualikan ?


Lihat kepada keadaan perkembangan diri org itu.....kalau kurniaan itu semakin menjauhkan diri penerima daripada Allah, maka wajar dia memohon supaya ditarik balik supaya pulih seperti sedia kala.....kita takut sesuatu kurniaan yg disangka baik itu rupa-rupanya sebagai cubaan atau istidraj yg tak mampu ditanggung.

Wallahuaalam.
IP IP Logged
mondai
Bukan Emergensi
Bukan Emergensi
Avatar
Ahli 26/8/07 - 25/8/08

Joined: 27-Jul-2007
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 70
Quote mondai Replybullet Posted: 03-Sep-2007 at 6:24pm
Originally posted by zailan175

Tuan Bukhara...adakah semua orang yang boleh nampak itu memang menggunakan syaitan ( saya tanya pasal orang biasa bukan nabi nabi)...
 
Ikut - ikutkan tak berani nak komen...
 
Ni topik tahap Gaban ni.... Tapi dalam kitab taklim brader-brader tabligh pun ada gak tulis sikit...
 
Tak silap maksud dia lebih kurang camnih...
 
Kasyaf adalah kurniaan Allah di atas mujahadah seseorang. Walaubagaimanapun, ia tak semestinya berkait dengan kadar keimanan.
Kerana itulah, kebanyakkan para-para wali mengelakkan diri dari mendapat kasyaf, supaya tidak terpaling dari tujuan asal.
 
Jadi maksudnya, ada gak kemungkinan kasyaf boleh di dapati dengan mujahadah dan latih tubi tanpa menggunakan jin / syaitan.
 
Saya ada baca sedikit tentang teknik Silva Mind & remote viewing yang di lakukan oleh orang-orang barat.
Konsepnya ialah, minda kita ini adalah umpama terminal-terminal komputer yang terhubung dengan server.
Bila kita berjaya mengaktifkan kedua-dua otak kiri & kanan secara serentak, otak kita akan terhubung dengan main server.
Bila dah terhubung dengan server, apa saja maklumat di dalam terminal (otak) lain, dapatlah kita akses.
 
Wallahualam...............
 
 
IP IP Logged
mondai
Bukan Emergensi
Bukan Emergensi
Avatar
Ahli 26/8/07 - 25/8/08

Joined: 27-Jul-2007
Location: Malaysia
Online Status: Offline
Posts: 70
Quote mondai Replybullet Posted: 03-Sep-2007 at 7:27pm
Originally posted by abg_ramz

AlhamduLILLAH, clear dengan ujian2 ayat2 muqata'at (pendek)
 
Untuk menambahkan keyakinan, saya syor cuba buat mandi 3 hari guna air Yasin, limau purut dan nipis seperti: http://www.rawatansihir.com/forum/forum_posts.asp?TID=1123
 
Cara lain, dapatkan Ustaz Jahid ketuk di pinggang kiri kanan..... kalau clear, taklah sakit......
 
Terima kasih Abg. Ramz, Insya Allah saya usahakan...
 
Tapi walaupun ujian ayat-ayat muqata`at clear, saya perasaan sejak 2 - 3 tahun kebelakangan ni, lengan kiri saya selalu bergetar, terutama semasa sedang beramal, tak kiralah solat, zikir atau baca AQ.
 
Sebelum 2-3 tahun, tak boleh komenlah, sebab masa tu, cara hidup saya nak cerita pun malu... solat yang 5 waktu tu pun tonggang terbalik... Tak kira dosa-dosa lain lagi.
 
Alhamdullillah asbab gangguan beberapa tahun lepas tu lah, dapat hidayat untuk berubah.
 
Sejak, kebelakangan ni, saya kurang dah menonton TV dan mendengar lagu. Ada nampak kuranglah sikit getar tu.
 
Tapi hari Ahad lepas, pasal kesian kat anak punye pasal, bawaklah pi wayang tengok transformers....sambil mata cubalah jugak dielak-elakan dari terlihat adegan yang tak patut.
Punye kuat lengan kiri saya bergetar time tu... Dapat energy balik agaknya dia.... isssk..ConfusedConfusedConfused
 
 
IP IP Logged
Page  of 3 Next >>
Post Reply Post New Topic
Printable version Printable version

Forum Jump
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot create polls in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.05
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide

This page was generated in 0.102 seconds.